Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/98/166498/goodstore.se/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Nu har vi fått in nigari som är ett förtjockningsmedel som används för att göra tofu. Så här går du tillväga:

– Blötlägg 3 dl sojabönor över natten (ca 10 timmar).

– Mixa bönorna i en blender eller matberedare tillsammans med 2 dl vatten, tills du fått en slät smet.

– Koka upp 2 liter vatten och häll i sojabönssmeten i det kokande vattnet*.

– Rör om under tiden som smeten kokar upp och se till så att det inte bränns fast i botten.

– När det börjar skumma i kastrullen tar du bort den från värmen och låter den stå i 5-10 minuter under lock.

– Låt koka upp igen, under omrörning.

– Använd sedan en silduk och lägg i bönpurén och pressa ur ordentligt. Bönresten kallas okara och kan användas som färs i matlagning. Mjölken som blir kan användas som vanlig mjölk eller göras till tofu.

– Lös 2 teskedar nigari i 3 dl varmt vatten.

– Koka upp sojamjölken under omrörning och dra bort från plattan.  Häll i 1/3 av nigarilösningen och rör om från botten. Häll i 1/3 till av nigarilösningen över hela ytan. Lägg på lock och låt mjölken stå och ysta sig i 5 minuter.

– Lyft locket och rör försiktigt i ostmassan som flyter runt i vasslan. Häll i resten av nigarilösningen och låt stå ytterliggare en stund.

– Ta upp ostmassan med hjälp av en hålsil och lägg i en silduk och pressa ur överflödigt vatten.

– Lägg silduken med ostmassan i i en lämplig bunke och ställ en tyngd, exempelvis en vattenfylld bunke, ovanpå tofun. Låt ligga på pressning i 30 minuter.

– Stjälp ner tofun i en vattenfylld burk och förslut med lock.

– Tofun håller sig i kylskåp i ca en vecka, byt vatten varannan dag.

*Ett alternativ är att sila den mixade sojabönspurén först och sedan koka upp mjölken!